Uutiset20.12.2023

Turun Ammattikorkeakoulussa kehitetty laskuri helpottaa taiteilijoita päästölaskentaa vaativissa kohteissa ja auttaa ottamaan huomioon taiteellisen työn ilmastonäkökulmat.

Julkisen taideteoksen ympäristölaskuri on laskentatyökalu julkisen taiteen hiilijalanjäljen selvittämiseksi. Laskuri helpottaa taiteilijoita päästölaskentaa vaativissa kohteissa ja auttaa ottamaan huomioon taiteellisen työn ilmastonäkökulmat. Sen avulla voi myös herättää keskustelua taiteen vaikutuksista yhteiskuntaan ja edistää luovien alojen kestävyyssiirtymää.

Laskuri löytyy avoimesti verkosta (linkki). Laskentatyökalun voi ladata maksutta excel-muotoisena omalle koneelle täältä. Laskentatyökalun lisäksi työkalun oheen on tehty ohjeistus, joka perehdyttää laskurin käyttöön.

Laskentatyökalulla saatu tulos on suuntaa antava taideteoksen hiilijalanjälki. Työkalussa julkisen taideteoksen elinkaaresta tarkastellaan vain niitä osia, joita taidetoimijat oletettavasti pystyvät seuraamaan ja arvioimaan itse.

Ympäristölaskuri on kehitetty Circwaste-hankkeen rahoituksella aiemmin kehitetyn taideteoksen hiilipäiväkirjan pohjalta.

Lisätietoja laskurista antaa erityisasiantuntija Inka Mäkiö Turun ammattikorkeakoulusta (inka.makio (a) turkuamk.fi).