Uutiset3.7.2023
Hannu Veijalainen: DEMOKRATIAN TUKIPILARI
Hannu Veijalainen: DEMOKRATIAN TUKIPILARI

Vaali demokratian perustana –juhlarahan suunnittelukilpailu on päättynyt. Kilpailun palkintolautakuntakokouksessa 05.06.2023 valittiin palkitut kilpailutyöt. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta.  

Kilpailuajan päättyessä 02.06.2023 klo 17:00 oli otettu vastaan 15 kilpailutyötä, joiden joukosta palkintolautakunta valitsi voittajaksi taiteilija Hannu Veijalaisen ehdotuksen DEMOKRATIAN TUKIPILARI.   

Palkintolautakunnan kokouksessa palkittiin kolme kilpailutyötä.  

1. palkinto, toteutettava työ (8000 euroa) 

Nimimerkki: DEMOKRATIAN TUKIPILARI 

Tekijä: Hannu Veijalainen 

 

2. palkinto (3000 euroa) 

Nimimerkki: ÄÄNI 

Tekijät: Simon Örnberg 

 

3. palkinto (2000 € euroa) 

Nimimerkki: VAALIT DEMOKRATIAN PERUSTA 

Tekijä: Pertti Mäkinen 

 

Palkintolautakunta totesi Hannu Veijalaisen kilpailuehdotuksen olevan onnistunein design suunnittelukilpailussa. Muut palkitut tekijät olivat myös ansiokkaasti toteuttaneet juhlaraha-aihetta ehdotuksissaan. Veijalaisen juhlarahadesign esitetään toteutettavaksi Vaalit demokratian perustana –juhlarahaksi. Valtion juhlarahaohjelman mukaan juhlarahasta lyödään kultaraha, joka on nimellisarvoltaan 100 euroa vuonna 2024.  

Taiteilija Hannu Veijalainen on kokenut juhlarahojen suunnittelija. Hän on muun muassa suunnitellut juhlarahat Journalismi ja avoin tiedonvälitys suomalaisen kansanvallan tukena (2021), Suomi 100 vuoden kuluttua (2018), Akseli Gallen-Kallela (2015), Monikulttuurisuus (2013) ja Suomen Pankki 200 vuotta (2011).  

DEMOKRATIAN TUKIPILARI -ehdotus toteuttaa monivivahteisesti juhlaraha-aihetta viittaamalla sekä itse vaalitapahtumaan että demokratiaan vaalien tuloksena.  Tunnuspuolella on kuvattu ympyröistä ja suorakaiteen muodoista muotoutuvia äänestyslippuja. Kuva-aihe on abstrakti, mutta kuitenkin tunnistettavissa. Samankaltaiset geometriset muodot toistuvat arvopuolella toisessa sommitelmassa, jonka kuviot muodostavat puoliabstraktin kuva-aiheen. Arvopuolen kuva-aiheen voi tulkita symboloivan yhdessä toteutettua demokratiaa. Aiheesta on tunnistettavissa ihmishahmoja pöydän ääressä ja voi tulkita, että he ovat vaaleissa valittuja ja siten saaneet äänestäjiltä mandaatin tehdä päätöksiä yhteisistä asioista. Kolikon pinta-ala on käytetty kiitettävästi ja kokonaisuus on visuaalisesti tasapainoinen. Ehdotuksessa on myös monipuolisesti hyödynnetty kolikon mahdollistamaa pintakäsittelyä. 

 

Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita ja onnittelevat palkittujen kilpailutöiden tekijöitä.  

 

Palkintolautakuntaan osallistui:  

Timo Huusko           juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo 

Juha Halonen          juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö 

Pirjo Sanaksenaho juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-yliopisto  

Heli Snellman          juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Pankki 

Henrika Tandefelt   juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto  

Tuomas Sukselainen juhlarahalautakunnan jäsen, VTT 

Joonas Ahlava       Suomen Taiteilijaseuran edustaja 

 

 

John Kumlin    tekninen asiantuntija, Suomen Moneta 

Lene Wahlsten palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo