Uutiset3.7.2023
Havainnekuva teoksesta Yhteispeli
Havainnekuva teoksesta Yhteispeli

Yhteispeli -niminen taideteos on Petteri Nisusen, Tommi Grönlundin, Joonas Sirénin ja Jari Lehtisen suunnittelema. Se koostuu monitoimitalon ruoka- ja juhlatilan seinälle sijoitettavasta digitaalisesta väriympyrästä, joka aktivoituu, kun aulatiloihin sijoitettavia näyttöjä koskettaa. Teos valikoitui voittajaksi keväällä pidetyssä taidekilpailussa. 

Tammikuussa 2024 valmistuvaan Valkealan monitoimitaloon etsittiin kilpailulla ikärajat ylittävää ja talon monipuolista toimintaa huomioivaa taidetta, jossa yhdistyisi taide ja pelillisyys. Voittajaksi valittu työ Yhteispeli koostuu monitoimitalon ruoka- ja juhlasalin seinälle sijoitettavasta digitaalisesta väriympyrästä eli pyöreistä LCD-näytöistä sekä aulatiloihin sijoitettavista 21 näytöstä.  

Näytöt aktivoituvat satunnaisesti yksi kerrallaan, ja niitä kosketettaessa ison väriympyrän osat aktivoituvat. Värit muuttuvat sen mukaan, kuinka montaa näyttöä on koskettu. Tavoitteena on saada yhteispelillä väriympyrän kaikki värit loistamaan ja muodostamaan liikkeessä oleva kuvio. Väriympyrä toimii siten myös abstraktina, satunnaisesti muuttuvana valotaideteoksena ruokasalissa.  

Kuka tahansa talossa voi osallistua peliin näyttöä koskettamalla. Siten eri ikäiset käyttäjät voivat pelata samalla puolella yhteistä tavoitetta kohti. 

Kilpailun monialainen taidetyöryhmä oli vaikuttunut teoksen yksinkertaisesta ideasta. Teoksen peli elää mukavasti koko ajan ja lisää yhteisöllisyyttä monitoimitalossa. Valinnassa painottui teoksen perusidean hienous eli se, kuinka jokainen monitoimitalon kävijä vauvasta vaariin voi osallistua peliin. Yhteispeli teos valmistuu vuoden loppuun mennessä. 

Kilpailuun osallistui 29 taiteilijaa tai taitelijaryhmää 

Kouvolan kaupungin Poikilo-museo järjesti kaikille Suomessa toimiville kuvataiteilijoille ja työryhmille avoimen kilpailun 6.2-18.6.2023. Järjestäjät toivoivat erityisesti Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa toimivien taiteilijoiden ja heidän työryhmiensä osallistumista hakuun. Alkuvaiheen portfoliohakuun ilmoittautui 29 osallistujaa, joista kaksi lähialueelta. Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran ohjeistusta.  

Taidetyöryhmä valitsi rinnakkaiseen luonnostilaukseen seuraavat kolme työryhmää: Mika Natri ja Oskari Inkinen, Leena Pukki ja Karoliina Paappa sekä työryhmä Petteri Nisunen, Tommi Grönlund, Jonas Sirén, Jari Lehtinen ja heitä avustaneet Tino Selic ja Oliver Walter. 

Taidetyöryhmään kuuluivat Kouvolan kaupungin museonjohtaja Anu Kasnio, amanuenssi Harri Hirvonen, rakennuttajapäällikkö Anneli Vartiainen ja rehtori Pauli Pölönen sekä Sweco Finland Oy:ltä arkkitehti Anna Mikkonen, Taiteen edistämiskeskukselta pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen, taiteilijoiden edustaja kuvataiteilija Tiiu Anttinen ja Suomen Taiteilijaseuran edustaja kuvataiteilija Juhana Moisander. Taideasiantuntijana ja työryhmän sihteerinä toimi kuvataiteilija Nina Palmros.