Uutiset20.2.2020
Hellan Sydän -valoteos sijaitsee Joensuun Penttilänrannassa.

Prosenttiperiaatteella toteutettu Hellan Sydän on uusi valaistu ympäristötaideteos Joensuussa. Valoteos ottaa kantaa paikallisiin historiallisiin tapahtumiin.

Loppuvuodesta Joensuun Penttilänrantaan pystytetty taideteos Hellan Sydän on osa Joensuun prosenttitaideprojektia. Marraskuun lopussa julkistetun valoteoksen ovat suunnitelleet kuvataiteilija Teijo Karhu ja muotoilija Samu Aarnio. Hellan Sydämen ulkomuodon lähtökohtana on karjalainen käspaikka-ornamentiikka. Teoksen sisälle on sijoitettu ohjelmoimava akryylinen valotalo.

Hellan Sydän on ympäristötaideteos, joka ottaa kantaa paikallisiin historiallisiin tapahtumiin. Teos koostuu fyysisestä valoteoksesta Joensuun Penttilänrannassa sekä siihen liittyvästä verkkosivustosta. Teos on ohjelmoitu muuttamaan valaistustaan yleisesti tunnettuina, kansallisina ja kansainvälisinä merkkipäivinä, yhteensä noin 20 päivänä vuodessa. Useimmat merkkipäivät ovat sidoksissa paikallisiin, Pohjois-Karjalaan liittyviin tapahtumiin. Mukana on myös muutamia kansallisia merkkipäiviä kuten Suomen itsenäisyyspäivä. Teoksen valaistuksen muuttuessa, siihen liittyvälle Hellan sydän -verkkosivustolle ilmestyy kyseiseen merkkipäivään liittyvä teksti. Tekstit ovat tuottaneet historian tutkijat Itä-Suomen yliopistosta.

Teoksen alkuunpanijana ja tukena taidehankkeessa toimi Joensuun kaupungin Penttilänrannan taidehankintatyöryhmä PENTA, joka ehdotti taiteilijaa teoksen toteuttajaksi. Lopullisen päätöksen toteutettavasta teoksesta teki tontin rakennuttaja Jalon Rakentajat Oy. Useat Penttilänrannan julkisista taideteoksista on rahoitettu asettamalla tontinluovutusehtoihin taidevelvoite. Se tarkoittaa, että kunta velvoittaa rakennuttajan hankkimaan julkista taidetta vastineeksi tontin rakennusoikeudesta. Taidehankkeen kokonaisbudjetti oli 67 000 euroa.

Lisätietoa projektista ja teoksesta www.hellansydan.fi.