Uutiset15.10.2020
Havainnepiirros, jossa henkilö kävelee punasävyisten porttien läpi.
Havainnekuva Akseli Leinosen teosehdotuksesta Kylän portti.

Monet kilpailuehdotukset ottivat paikan kontekstin ja historian ansiokkaasti huomioon ja ammensivat niistä teoksen sisältöön.

Lahden kaupungin järjestämällä yleisellä taidekilpailulla haettiin teosehdotuksia Lahden Viiskulman aukiolle kaupungin keskustaan. Elokuussa päättyneeseen kilpailuun saapui 60 teosehdotusta, joista ensimmäiselle sijalle valittiin taiteilija Akseli Leinosen teosehdotus Kylän portti.

Jaetun toisen sijan saivat kuvanveistäjä Matti Vesasen ehdotus Löytöretki ja taiteilija Atte Mattilan Silmu. Kunniamaininnan sai Tuija Asta Järvenpää teosehdotuksellaan Natura Pentagon.

Viiskulmaan haettiin teosta, joka olisi elämyksellinen ja taiteellisesti laadukas, ja loisi aukiolle selkeän identiteentin. Teoksen tulisi samalla toimia opastavana elementtinä Lahden uuden taide-, juliste- ja muotoilumuseoon.

Palkintolautakunnan mukaan monet ehdotukset ottivat paikan kontekstin ja historian ansiokkaasti huomioon ja ammensivat niistä teosehdotuksen sisältöön. Monissa teosehdotuksissa toistuivat erilaiset portti- ja viittateemat sekä viittaukset taiteen ja luovan työn tekemiseen. Kilpailuohjelmassa teoksen oli toivottu ottavan huomioon ympäristönäkökulmat, ja useissa ehdotuksissa tämä oli huomioitu erityisesti teosehdotuksen materiaalivalinnoissa.

Seuraavaksi Lahden kaupunki valitsee, mikä palkituista teosehdotuksista Viiskulmaan tilataan toteutettavaksi. Teoksen on määrä valmistua keväällä 2021.