Uutiset17.4.2019

Jaetulle toiselle sijalle tulivat Nestori Syrjälän teosehdotus Ei hyvä mutta inhimillinen ja Akseli Leinosen Keltaiset kukkulat.

Lahden kaupungin ja YIT:n järjestämällä avoimella taidekilpailulla haettiin teosta tai useamman teoksen muodostamaa kokonaisuutta luomaan Lahden Ruoriniemeen tulevalle Wilhelminpuistolle identiteettiä ja sen käyttäjille uusia näkökulmia. Kilpailuun tuli 75 kilpailuehdotusta, joista palkintolautakunta valitsi yksimielisesti voittajaksi Päivi Raivion ja Daniel Bumannin teosehdotuksen Virta.

Lautakunnan mielestä värikäs ja toiminnallinen Virta on harkittu kokonaisuus, joka ottaa hyvin haltuun koko puistoalueen. Teos kutsuu tasapainoilemaan, istuskelemaan ja kohtaamaan naapurustoa. Se määrittelee koko puiston identiteettiä ja voi toimia inspiraationa myös puistosuunnittelussa.

Virta ottaa myös huomioon Vesijärven ranta-alueen puunjalostushistorian. Kilpailualueena oli parhaillaan Lahden Ruoriniemeen suunnitteilla oleva Wilhelminpuisto, joka sijaitsee Vesijärven rantamaisemassa. Alue täydentyy tulevina vuosina kymmenen asuintalon kokonaisuudella ja noin 600 asukkaalla.

Jaetulle toiselle sijalle tulivat Nestori Syrjälän ehdotus Ei hyvä mutta inhimillinen ja Akseli Leinosen Keltaiset kukkulat. Palkintolautakunnan mielestä Syrjälän teoksessa näkyy ihmiskäden kosketus. Muoto houkuttelee koskemaan ja tunnustelemaan taiteilijan jättämää jälkeä. Mittakaavaltaan inhimillinen teosehdotus onnistuu luomaan vahvan jännitteen vähäeleisyydestään huolimatta.

Akseli Leinosen Keltaiset kukkulat muodostaa palkintolautakunnan mielestä mieleenpainuvan maamerkin. Teos kutsuu kiipeämään, koskettamaan ja tutkimaan. Ehdotuksen näennäisen yksinkertainen muotokieli herättää ajatuksia ja saa miettimään ihmisen, luonnon ja rakennetun ympäristön välisiä suhteita.

Yleisöäänestyksen voitti 155 äänellä Jere Määtän ehdotus Maisema.

Kilpailun palkintolautakunnan muodostivat Lahden kaupungilta kaupunginpuutarhuri, Kirsi Kujala, joka toimi myös tuomariston puheenjohtajana, sekä maisema-arkkitehti, Maria Silvast, Lahden taidemuseolta amanuenssi Liisa Mäkitalo, projektipäällikkö Minna Kortesmaa YIT Suomi Oy:stä sekä Suomen taiteilijaseuran nimittäminä kuvataiteilijat Eili IkonenTaneli Rautiainen ja Nanna Hänninen. Kilpailusihteerinä toimi taidekoordinaattori Mari Kemppinen YIT Oyj:stä.