Blogi28.10.2021
Valotaideteos
Jukka Huitilan Vuolas Vuo -valotaideteos julkistettiin Rovaniemellä syyskuussa 2021. Kuva: Jukka Huitila

Pohjois-Suomessa julkiseen taiteeseen ovat viime aikoina panostaneet esimerkiksi Rovaniemi, Sodankylä, Inari ja Pudasjärvi. Uudet hankkeet luovat tarvetta myös taideasiantuntijuudelle. 

Alueellinen rakennemuutos ja elinkaaren päässä oleva rakennuskanta ylläpitää julkista taidetta Pohjois-Suomessa.
Koulujen, päiväkotien ja terveyskeskusten rakentaminen tuo mukanaan julkisen taiteen hankkeita Pohjois-Suomeen.

Koulut ovat monelle pienelle tai pienenevälle kunnalle suuri ponnistus, jolla pyritään ylläpitämään elinvoimaa. Niiden rakennushankkeissa julkinen taide saa helposti julkisen hyväksynnän.

Uusi koulu voi olla myös näytön paikka, millä erotutaan ja viestitään kunnan vireydestä. Lapsiperheistä kiinni pitäminen on pienelle kunnalle elintärkeää. Hyvä koulu on yksi tapa millä muuttohävikkiä pyritään hillitsemään.

Toki kaikki kunnat Pohjois-Suomessa eivät ole pieniä eikä muuttohävikkisiä. Esimerkiksi Rovaniemi on väestökehitykseltään kasvava, ja se on myös siirtynyt prosenttiperiaatteen piiriin. Rovaniemen ensimmäinen prosenttiperiaatteen mukainen taidehankinta oli Ylikylän monitoimitaloon toteutettu Jukka Huitilan pysyvä valotaideteos Vuolas Vuo vuonna 2021, vaikka päätös prosenttiperiaatteen käyttöönotosta tehtiinkin jo vuonna 2006. 

Huitilan Vuolas Vuo -teos muuttuu päivän pituuden mukaan. Auringon laskun ja nousun aikaan teoksen rytmi ja väri muuntuvat ja muuttavat ympäristön tunnelmaa. Kuulemani mukaan koulun lapset ovat jo ottaneet syyskuussa julkistetun teoksen omakseen. Koulun oppilas oli vanhemmilleen sanonut haluavansa mennä auringon laskun aikaan katsomaan valotaideteoksen muuttumista. Vuolas Vuo -teos luo koulusta erityisen ja omalaatuisen. Uskon, että se auttaa lapsia identifioitumaan omaan kouluunsa ja luomaan positiivisia tunteita sitä kohtaan.

Muita Pohjois-Suomen tuoreita prosenttiperiaatteen käyttöönottajia on esimerkiksi Sodankylän kunta, joka teki päätöksen käyttöönotosta vuonna 2018. Heidän ensimmäinen prosenttiperiaatteen mukainen julkinen taidehankintansa julkistettiin vuonna 2019. Teos oli kuvataiteilija Kaija Kiurun luoma kuvanveistoa ja valokuvausta yhdistävä teoskokonaisuus hyvinvointikeskus Sopukassa. Ensi vuonna Sodankylään valmistuvaan koulukeskukseen on kaavailtu myös julkista taidetta, vaikka lopullista päätöstä siitä ei ole vielä tehty.

Inari hankkii ensimmäisen prosenttiperiaatteen mukaisen taidehankinnan vuonna 2022 avattavaan koulukeskukseen. Portfoliohakuja on lisäksi tulossa Kemin kaupunkiin ja Suomussalmen kuntaan. Kemi on rakentanut suuren hirsipäiväkodin, joka avaa ovensa marraskuussa 2021, ja Suomussalmella avataan yhtenäiskoulu syksyllä 2022. 

Muita aktiivisia julkisen taiteen kuntia Pohjois-Suomessa on esimerkiksi Pudasjärvi. Kunnan keskustaan on juuri avautunut Pudasjärven historian suurin rakennushanke, hirsirakenteinen Hyvän Olon Keskus, missä on hyvin laajasti julkista taidetta sekä sisällä että ulkona. Hyvän Olon Keskuksen taiteilijoiksi on valittu mm. valosuunnittelija ja kuvataitelija Tülay Schakir, kuvanveistäjä Martti Aiha ja taiteilijaryhmä NEON: arkkitehti Mark Nixon ja kuvataiteilija Viliina Koivisto.

Tyypillisesti Pohjois-Suomen pienempien kuntien julkiset taidehankinnat ovat joko kuntien ensimmäisiä, tai edellisestä on kulunut niin paljon aikaa, että tieto taidehankinnan käytännöistä on kadonnut tai vanhentunut. Se luo tarvetta myös taideasiantuntijuudelle. Taidehankinta- tai taideasiantuntijaosaamista ei laajemmin ole Pohjois-Suomessa kasvukeskusten ulkopuolella. Markkinoita asiantuntijatyölle siis olisi, vaikkakin yksittäisten hankkeiden pienuus luo haasteita kaupalliselle toiminnalle.

Kiirettä siis pitää Pohjois-Suomessa julkisen taiteen alalla. Toivottavasti hyvä kehitys jatkuu.

Leevi Lehtinen
Julkisen taiteen läänintaiteilija 
Taiteen edistämiskeskus