Uutiset19.3.2021
EGS, Neverending Stories, 2020, Kuva Pekka Elomaa.

Graffititaiteilija EGS sekä kuvataiteilija Ville Andersson valittiin mukaan prosenttiperiaatteella toteutettavaan taidehankkeeseen avoimella portfoliohaulla.

Loppuvuodesta remontista valmistuneeseen Keravan terveyskeskukseen on sijoitettu graffititaiteilija EGSin sekä kuvataiteilija Ville Anderssonin teoksia. Taiteilijat valittiin prosenttiperiaatteella toteutettavaan taidehankkeeseen avoimella portfoliohaulla, johon saapui yli 130 hakemusta. Taiteilijavalinnoissa painotettiin näkemyksellisyyttä, ajankohtaisuutta ja tilallista hahmotuskykyä. Hanketta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

EGS (s. 1974) on yksi suomalaisen graffititaiteen keskeisistä nimistä. Hänen aiempia julkisia tilausteoksiaan on esimerkiksi vuonna 2016 Vantaan vankilaan valmistunut kolmen muraalin kokonaisuus.

Keravan terveyskeskuksen aula- ja odotustiloihin valmistunut EGSin taideteos Neverending Stories kertoo elämän jatkuvuudesta ja ihmisistä osana luonnon kiertokulkua. Luonnosta muistuttava teos koostuu suoraan terveyskeskuksen seiniin, lattiaan ja ikkunoihin tehdyistä maalauksista ja teippauksista sekä vitriineihin sijoitetuista lasiveistoksista.

"Uskon taiteen elämänlaatua parantavaan voimaan. Julkiseen taiteeseen panostaminen on merkki ihmisten tasavertaisesta kunnioittamisesta. Toivon taiteeni tuottavan positiivista energiaa terveyskeskuksen asiakkaille ja henkilökunnalle", sanoo EGS.

Rauhallisiin tapaamisiin ja saattohoitoon tarkoitettuihin perhehuoneisiin sijoitettiin kahdeksan teosta, jotka on tehnyt kuvataiteilija Ville Andersson (s. 1986). Teokset pääsevät paikalleen vuoden 2021 aikana. Herkkien ja vaaleasävyisten teosten pääaihe on valo. Andersson toivoo, että teokset vaikuttavat rauhoittavasti ympäristöön.

"Toivon, että niin potilaat kuin henkilökunta tulevat kokemaan taiteen merkityksellisenä. On upeaa, että tämänkaltainen projekti on toteutettu ja olen erittäin iloinen, että olen saanut olla mukana siinä", Andersson sanoo.

Terveyskeskuksen taidehankkeeseen vaikutti vahvasti taiteen kokonaisvaltainen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille sekä osana hoitoa ja paranemista. Hankkeessa taide on haluttu tuoda lähelle ihmistä ja arkea. EGSin ja Ville Anderssonin teosten lisäksi terveyskeskukseen sijoitetaan Keravan Taide- ja museokeskus Sinkan teoksia Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmasta.