Uutiset19.8.2022
Kupittaan kampuksen EduCity-rakennuksen porrasaula, jossa mediataidetta valkokankaalla
KampusART-mediataideohjelma jatkuu toukokuun 2023 loppuun. EduCityn mediaseinällä nähdään teoksia Turun AMK:n Taideakatemian alumneilta. Kuvassa Hertta Kiiskin teos WE VIII, jota esitettiin mediaseinällä toukokuussa 2022. Kuva: Vesa Aaltonen

Kupittaan kampuksen KampusArt-taideohjelma oli lähes miljoonan euron investointi, jossa pilotoitiin uudenlaisia julkisen taiteen tilaamisen malleja ja panostettiin julkisen taiteen pedagogiikkaan. Hankkeen päättävässä seminaarissa elokuussa pohdittiin julkisen taiteen käytäntöjä, joista julkistettiin myös artikkelikokoelma.

Syksyllä 2018 alkanut KampusART − Kupittaan kampuksen taideohjelma tuli päätökseensä elokuussa.

Hankkeen aikana Turun ammattikorkeakoulun EduCity-rakennukseen ja sen ympäristöön hankittiin kaiken kaikkiaan 21 pysyvää tai väliaikaista teosta tai teoskokonaisuutta. Lisäksi taideohjelma piti sisällään 1,5-vuotisen mediataideohjelman ja kahden määräaikaisen työyhteisötaiteilijan palkkaamisen. Taideohjelman budjetti oli lähes miljoona euroa.

– Lähtökohtia ovat olleet rohkeus ja monimuotoisuus, jotka näkyvät niin taideteosten materiaaleissa kuin niiden vaikutuksessa tilakokemukseen. Kampuksen taide on paikkasidonnaista, ja teokset muodostavat yhdessä arkkitehtuurin kanssa kiinnostavan ja jännittävän visuaalisen kokonaisuuden. Taide luo vahvan identiteetin rakennukselle ja ilman teoksia EduCity tuntuisi tyhjältä, kertoo ohjelman taidekoordinaattori Riina Kotilainen Turun ammattikorkeakoulusta. 

KampusART-taideohjelmassa on kehitetty julkisen taiteen hankintamalleja yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran kanssa. Taideohjelmassa kehitettiin myös työyhteisötaiteilija-konsepti, jossa kaksi kuvataiteilijaa palkattiin puoleksi vuodeksi taiteelliseen työskentelyyn osana Turun ammattikorkeakoulun työyhteisöä.

– KampusART-taideohjelmassa on ollut mukana laaja kirjo taiteen tekijöitä ammattitaiteilijoista ja alumneista taideopiskelijoihin. Työyhteisötaiteilija-konseptissa taiteilijoille mahdollistettiin erilainen rooli, kun taiteen tekijät työskentelivät Turun ammattikorkeakoulussa tasavertaisina työyhteisön jäseninä. Toivon, että ymmärrys nykytaiteen mahdollisuuksista korkeakouluympäristössä on laajentunut, koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

 

Milja Hakkaraisen taideteos Suojelevat (2021) EduCityn aulassa
KampusART-taideohjelman aikana teoksia on tilattu myös taideopiskelijoilta. Kuvassa Milja Hakkaraisen Suojelevat (2021), joka on esillä EduCityn tiloissa toukokuun 2023 loppuun asti. Kuva: Vesa Aaltonen


 

Artikkelikokoelma kertoo julkisen taiteen uusista avauksista

Päätösseminaarissa elokuussa julkistettiin hankkeen teokset ja tulokset kokoava julkaisu Taidetta kampuksella – Julkisen taiteen käytännöt, pedagogiikka ja uudet avaukset, jonka on toimittanut KampusART-taideohjelman taidekoordinaattori Riina Kotilainen.

Artikkelikokoelma on hyödyllinen katsaus julkisen taiteen uusiin ilmiöihin ja ajankohtaisiin pohdintoihin. Esimerkiksi julkisen taiteen pedagogiikkaa käsittelevässä artikkelissaan Kotilainen kertoo, miten projekti integroitiin taideopiskelijoiden opintoihin sekä nostaa esiin julkisen taiteen vaatiman erityisosaamisen. Kotilaisen ja Emmi Nokkalan artikkeleissa puolestaan pohditaan julkisen taiteen hiilijalanjälkeä. Onnistuneista ja epäonnistuneista kokemuksista julkisen taiteen kentällä keskustelevat taideohjelman taiteelliseen työryhmään kuuluneet taiteilijat Heini Aho, Veli Granö ja Jaakko Niemelä.

Artikkelikokoelmaan voi tutustua täällä.

 

Teksti: Hanna Hannus