Pia Sirén: Oodin palmut (2019). Kuva: Jussi Tiainen

Julkisen taidetta tekevälle ja siitä kiinnostuneelle taiteilijalle on saatavilla monenlaisia työtä helpottavia materiaaleja. Tältä sivulta löydä materiaaleja ja oppaita taiteilijan osallistumisesta julkisen taiteen hankkeisiin.

Taiteilijan kannattaa tutustua Prosenttiperiaatteen käsikirjaan, joka on käytännöllinen opas kuvataiteilijalle tai muotoilijalle, joka haluaa tehdä julkisia taideteoksia. Käsikirjassa käsitellään johdonmukaisesti julkisen taidehankkeen prosessi taiteilijavalinnasta sopimuksen tekemiseen, rakennustyömaalla toimimiseen ja lopulta taideteoksen ylläpitoon koko sen elinkaaren ajan.

  • Julkisen taiteen avoimista hauista, taidekilpailuista ja koulutuksista saa tietoa tämän sivuston Kalenteri-osiosta.
  • Julkisen taiteen tekemisestä kiinnostuneen taiteilijan kannattaa myös liittyä Kuvataiteilijamatrikkeliin ja Taide rakentamisessa -taiteilijapankkiin.
  • Voit olla myös suoraan yhteydessä taidehankkeiden järjestäjiin tai taideasiantuntijoihin, kuten taidekoordinaattoreihin, ja kertoa kiinnostuksestasi ja aiemmista töistäsi.

Suomen Taiteilijaseura neuvoo seuran jäsenjärjestöihin kuuluvia taiteilijoita julkisen taiteen hankkeissa, esimerkiksi tilaussopimuksissa, kilpailuprosesseissa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa. Muotoilijoita neuvoo Ornamo.