Lammenkallion alikulkutunnelia koristaa vaaleansinisävyinen muraali, jossa lintuparvi lentää ikään kuin tunnelin sisään.
Tamara Piilola: Taivaan Portti, 2020. Foto: Tampereen ratikka

Konstnärer som arbetar med eller är intresserade av offentlig konst har tillgång till ett brett utbud av material för att underlätta sitt arbete. På den här sidan finns material och guider som handlar om konstnärers deltagande i projekt för offentliga konstverk.

Konstnärer som vill skapa offentliga konstverk har stor nytta av att läsa Handboken om enprocentsprincipen, som är en praktisk vägledning för bildkonstnärer och formgivare. Handboken behandlar systematiskt processen för ett offentligt konstprojekt från valet av konstnär till upphandling, arbetet på byggarbetsplatsen och underhållet av konstverket under hela dess livscykel. Konstnärsgillet i Finland har utarbetat guiden Taiteilijan opas kuvataidekilpailuun. Guiden innehåller information som är till nytta för konstnärer som deltar i en konsttävling eller offentlig konstutlysning.

 

  • Information om öppna konstutlysningar, konsttävlingar och utbildningar finns i avsnittet Kalender på denna webbplats. 
  • Det lönar sig för konstnärer som är intresserade av att skapa offentlig konst att också gå med i Bildkonstnärsmatrikeln och konstnärsbanken Taide rakentamisessa
  • Du kan också kontakta arrangörer av konstprojekt eller konstexperter, till exempel konstsamordnare, direkt för att berätta om dina intressen och tidigare arbeten.


Konstnärer som tillhör Konstnärsgillets medlemsorganisationer får råd från Konstnärsgillet i Finland om offentliga konstprojekt, inklusive beställningsavtal, konkurrensprocesser och hantering av eventuella problem. Formgivare får råd från Ornamo.